Tervetuloa tutustumaan Kilkkilän Farmin eläimiin ja viettämään elämyksellinen päivä farmillamme.

Grillikatoksen läheisyydessä lapsille pomppulinna(käytössä sään sallitessa),  leikkikeskus pienimmille,lypsettävä Lyyli lehmä (leikkilehmä),  2 polkutraktoria, polkuauto, heppakaruselli ja  keinuja lasten käyttöön.Mukavaa ajanvietettä eläimiä katsellen ja välillä leikkien ja eväitä syöden.

Kilkkilän Farmilla on kesä-aikana silmänruokaa erirotuisista kanoista, riikinkukoista ja muista valloittavista siivekkäistä. Strutsien mielenkiintoista elämää voi seurata  Farmi hallissa ja ulkoaitauksessa. Samoin herttaiset alpakat hellyttävät sydämen ja pohjoisen poroja voi ihmetellä myös kesällä. Aasit, lampaat,hevoset ja kyyttölehmät nauttivat ihmisten rapsuttelusta ja herkkupaloista.(porkkana,kuiva leipä) Pupujen aitaukseen voi mennä pupuja ruokkimaan ja hellimään.  Mielenkiintoisen Farmikierroksen yhteydessä voit virkistäytyä Kilkkilän Farmin omassa grillikahvilassa jossa valmistamme oman tilan tuotteista hampurilaisia, ranskalaisia farminakeilla tai naudanpihvillä ja grillipaikalla voit grillailla ja syödä omiakin eväitä! Lasitetulle terassille  mahtuu  40 henkilöä ja grillipaikan läheisyydessä penkit ja pöydät 30 hlölle ja tarvittaessa pystymme lisäämään istumapaikkoja ulkona.

Tutustu Kilkkilän Farmin eläimiin etukäteen tästä, Eläimille voit tuoda pienen määrän herkkuja, kuivaa leipää tai porkkanaa pupuille,lampaille, hevosille ja aaseille.Poroille voit kerätä  vihreää ruohoa ja antaa kädestä.Pienet määrät sallittuja jotta kaikki halukkaat saavat ruokkia eläimiä!:)                Aikuisille strutseille voi syöttää voikukan lehtiä, ne ovat niille herkkua. Strutsin poikasia saa syöttää ainoastaan tilan työntekijät!(kuoriutuvat kesä-heinäkuun vaihteessa)

10694269 660613237387900 321866230343379148 oStrutsit

Strutsi on suurin nykyisin elävä lintu, joka kasvaa jopa 2,8 metriä korkeaksi. Emolintu munii ja hautoo munaa 42 päivää.Kilkkilän Farmilla eläinten lisäys hoituu hautomakoneella johon mahtuu 100 strutsinmunaa. Vastakuoriutunut poikanen painaa n. 800-900 grammaa ja aikuinen strutsi 90-170 kiloa. Sillä on pitkät jalat ja kaula. Se on lentokyvytön, mutta voi juosta jopa 70 km/h ja ylläpitää tätä vauhtia jopa puoli tuntia. Se voi ottaa yli neljän metrin pituisia askelia juostessaan. Strutsi on nopein kaksijalkainen eläin maapallolla. Lisäksi strutsi puolustautuu potkimalla: se potkaisee eteenpäin ja potku voi olla hengenvaarallinen. Strutsi elää villinä Afrikassa, mutta sitä tarhataan kaikkialla maailmassa munien, lihan ja höyhenten takia. Kaula on erittäin taipuva. Päässä on isot silmät ja tuuheat silmäripset. Strutsi on erittäin kauko- ja laajakatseinen. Sanotaan, että se voi nähdä 2–3 cm suuruisen esineen jopa 1,6 kilometrin päästä. Strutsin aivot ovat pienemmät kuin sen silmät, aivot painavat n. 30–40 grammaa. Strutsi alkaa munia tehokkaasti vasta ollessaan 5-6 vuoden ikäinen. Strutsi voi munia ympäri vuoden lämpimissä olosuhteissa, mutta Suomessa munintakausi on keväästä syksyyn; talvella on lepokausi. Emolintu munii vuodessa noin 40-70 munaa. Strutsinmuna painaa noin 1,3-1,5 kg, joka vastaa noin 20-25 kananmunaa. Kuoren paksuus on 2 mm. Kilkkilän Farmilla elää 7 emolintua, joista 4 on naarasta nimeltään: Olga, Ulpu, Moona ja Iita.sekä 2 urosta: Igor,  Goljat.Viime kesän poikasista jää tilalle kasvamaan uutta emokantaa.

 

 

alpakatAlpakkat

Alpakka on ruohonsyöjä Eteläamerikkalainen villantuotantoon jalostettu kamelieläin. Se on myös laaman lähisukulainen. Alpakoiden turkki on yksivärinen tai kirjava, perusväreinä ovat valkoinen, ruskea, harmaa ja musta. Täysikasvuisen alpakan säkäkorkeus on alle metrin ja paino 60-80 kiloa. Alpakka on kesytetty kotieläimeksi ainakin 5000 vuotta sitten. Alpakat lisääntyvät hitaasti, kantoaika on 11 kuukautta, ja vasoja syntyy vain yksi kerrallaan. Alpakat elävät yli 20-vuotiaaksi. Naarasta kutsutaan emäksi, urosta orhiksi tai oriksi ja nuorta eläintä criaksi, vasaksi tai karitsaksi. Kilkkilän Farmin alpakat ovat tulleet tilalle 2014 kesällä. Ori on nimeltään Pultti ja on 13 vuotta vanha. Emät ovat nimeltään Adele, 14 v ja Julia 13 v. Kesällä 2018 syntyi 2 alpakkavasaa, Tessa(emälle Adele) ja Roberto(Emälle Julia)Kesällä 2019 syntyi 2 alpakka poikaa, valkoinen nimeltä Lumi ja ruskea nimeltä Leevi.

 

Shetlanninponi   Hornet

Shetlanninponi on pieni ponirotu, joka on kotoisin Ison-Britannian Shetlandinsaarilta. Shetlanninponi on roteva ja hyvärakenteinen. Säkäkorkeus on rotumääritelmän mukaan korkeintaan 107 cm, eikä 2–3-vuotias poni saa ylittää 104 cm:n korkeutta.Farmin shetlanninponi Hornet on minishettis ruuna 14v., Hornet on opetettu vetämään kärryjä ja pienten lasten talutusratsastuksessa toimii.

ISLANNINHEVONEN LYYKKA(ruuna)

Lyykka on syntynyt Islannissa 2003, meille Lyykka tuli kesällä 2016 talutusratsastus käyttöön asiakkaille.Lyykka on rauhallinen luonteeltaan.

 

poniMiniatyyrihevonen

Miniatyyrihevonen on hevostyyppi johon kuuluvat rodut ja kannat ovat erittäin pienikokoisia. Miniatyyrihevosrotuja on useita ja niitä on erityisesti Euroopassa ja Amerikoissa. Miniatyyrihevosiksi lasketaan yleensä alle 86 - 97 cm korkeat hevoset. Miniatyyri hevosroduissa esiintyy erittäin paljon erilaisia värejä ja kuvioita. Kilkkilän Farmin hevosten värejä on musta- ja ruskea pantterikuvioinen.Tilalla asustaa 2 tammaa ja tammavarsa Auroora(s.2016) ja Funny(2018)

 

 

porotPorot

Poro on pohjoisessa elävä puolivilli kotieläin, jota laidunnetaan tuntureilla. Poron kantamuoto on peura, josta se on kesytetty myöhäiskeskiajalla. Poro on sarvellinen hirvieläin, jolla on lämpöä hyvin eristävä turkki. Turkkinsa ansiosta poro kestääkin pohjoisen kylmät talvet. Urosporon paino voi olla 90–180 kiloa ja lapakorkeus jopa 127 cm; naarasporo on jonkin verran pienempi, 60–100 kiloa. Vastasyntynyt vasa painaa 4–6 kiloa. Poron elinikä voi olla 18–20 vuotta. Molemmilla sukupuolilla on sarvet, jotka vaihtuvat vuosittain. Poronsarvi on maailman nopeimmin kasvavaa luuta. Se saattaa kasvaa pituutta vuorokaudessa 2 senttimetriä ja painoakin samassa ajassa puoli kiloa. Poroilla on useita nimityksiä iän ja sukupuolen mukaan. Porouroksista käytetään nimitystä hirvas ja naaraasta vaadin. Jälkeläisiä kutsutaan vasoiksi, keväällä syntyy yhdelle vaatimelle vasa.Tällä hetkellä lauma koostuu 3 vaatimesta ja 1 valkoinen hirvas nimeltä Petteri.

                                                               

                                                                                                                                                                               

 

                                                                Lampaat

                                                                 Lampaamme on Kainuunharmas kantaa, Milli, Molli ja Kerttu karitsoivat keväällä joten ihania pikku

                                                                 karitsoja tilalla nähtävillä. Kuinka monta karitsaa tulossa jää nähtäväksi!:)     

                                                                  

                                                                Lehmät

                                                                Kyytöt eli itä-suomen karjaa, 2 lehmää ja kesän 2019 lehmävasikka Orvokki.

 

                                                               Kalkkunat

                                                               Mustakalkkuna pariskunta ja heidän kesän 2019 4 jälkeläistä    

.

                                                            FARMIN 15 KANAROTUA

orpington

              

 Orpingtonrotu on kotoisin Englannista ja kuuluu isoihin kanarotuihin. Kukko painaa 4,5 - 6,5 kiloa ja kana 3,4 - 4,8 kiloa. Kana munii 110 - 190 munaa vuodessa. Kilkkilän Farmilla on lähes kymmenen eri väristä, väripuhdasta orpingtonia. Nämä aktiiviset, mutta rauhalliset ja kesyt kanat ovat hyviä hautomaan. 

 

 

brahma

 

 

 Brahmarotu on kotoisin Aasiasta. Kukko painaa 3 - 5 kiloa ja kana 3,5 - 4 kiloa kuuluen isoihin kanarotuihin. Luonteeltaan ne ovat rauhallisia, mutta silti eloisa. Brahmait ovat hyviä hautomaan ja munivat 130 - 160 muna vuodessa. Rotu on sopeutunut hyvin Suomen ilmastoon. Kilkkilässä on useita Brahman rodun lajikkeita, jotka eroavat toisistaan värinsä puolesta: Kultabrahma, Hopeabrahma, Light brahma,  buff colombia, sininen, splash

 

 

 

jättikoch

 

 

   Jättikochinrodun kanat ja kukot ovat ystävällistä ja erittäin rauhallisia. Ne ovat isoja, hauskoja karvajalkoja. Kanat painavat aikuisina 3 - 4 kiloa ja kukot 5 - 7 kiloa, rotu kuuluu isoihin kanarotuihin.

  Kesällä 2018 on nähtävillä kääpiökocheja myös.Kääpiökoch on nimensä mukaisesti pieni kanarotu joka on innokas hautomaan jälkeläisiä.

 

 

 

 

Wyandotte

 

 

  Wyandotte rotu on kotoisin alkuperäisesti Amerikasta.Linnut ovat vartaloltaan tanakoita, vaakasuoria ja kauttaaltaan kauniin pyöristyneitä. Kukko painaa 3 - 3,5 kiloa ja kana 2,5 - 3 kiloa. Kana munii vuodessa n. 180 - 250 vaalean- tai tummanruskeaa munaa, jotka painavat 55 - 65 grammaa. Wyandotte kana on hyvä talvimunija. Laji on rauhallinen, mutta silti eloisa, luottavainen ja vaatimaton.

 

 

 

 

marans

 

 

 

 

   Marans rodun alkuperäismaa on Ranska. Kukko painaa 3 - 4 kiloa ja kana painaa 2,5-3 kiloa, joka munii ruskeita n. 60 grammaisia munia vuosittain 180 - 220 kappaletta.

 

 

 

 

 

araucana

 

 

 Araucanakanat ovat ”intiaanien” kanoja. Rotu on kotoisin Pohjois-Chilestä ja Etelä-Perusta. Araucanan munat ovat pieniä sinivihreitä.

 

 

 

 

kultapaduan

 

  Kultapaduan rotu on alun perin kotoisin Italiasta Padovan provinssista ja sitä on jalostettu edelleen Hollannissa. Laji on kevytrakenteinen; kukko painaa 1,7 kiloa ja kana 1,5 - 2 kiloa. Kultapaduanit ovat luonteeltaan luottavaisia, ahkeria ruuan etsijöitä.

 

 

 

 

vakohuntu

 

  Valkohuntu rotu on kotoisin Hollannista. Rotu on vanha, jo 1500 - 1600 -luvun taiteilijat ikuistivat töyhtöpäisiä kanoja maalauksiin. Rotu kuuluu ns. kevyisiin rotuihin; kana painaa n. 1,5 kiloa ja kukko 1,7 - 2,3 kiloa.

 

 

 

 

 

silkkikana

 

 

 

 Silkkikanaon kotoisin Tiibetistä. Rotu on hyvä hautomaan ja keskinkertainen munimaan. Luonteeltaan silkkikanat ovat rauhallisia ja uteliaita. Iho niillä on tumman sininen ja lajiin kuuluu sekä parrattomia että parrallisia yksilöitä.

 

 

 

 Maatiaiskana

Kilkkilän maatiaiskanat edustavat Iittiläistä ja Kiuruvetistä  jalostettua kantaa.Kooltaan maatiaiskanat ovat kevyen munijarodun kokoisia. Maatiaiskanan muna on 40 – 55 gramman painoinen, lähes valkoinen tai vaalean ruskea. Maatiaiskana on elinvoimainen ja pitkäikäinen (se elää yleensä 5-7 vuotaiaksi, Suomen ennätys on 21 vuotta). Laji on kylmänkestävä ja sen taudinvastustuskyky on hyvä. Maatiaiskana on vaatimaton ja sen luontaiset vaistotoiminnot ovat tallella (haudontavietti, jälkeläisten hoito ja ravinnonhaku).

Millefleur, kääpiörotuinen kana

Chapo, kääpiörotuinen kana

Serama, maailman pienin kanarotu

Ceman, täysin musta väriltään

kääpiökoch

 

RIIKINKUKOT(Farmilla on 7 eri väriä riikinkukkoja)

Riikinkukko eli intianriikinkukko on Etelä-Aasiassa luonnonvaraisena elävä suurikokoinen kanalintu. Laji on kesytetty ja sitä pidetään eläintarhoissa ja puutarhoissa ympäri maailmaa. Riikinkukko on Intian kansallislintu.Riikinkukkokoiraat voivat kasvaa 2,3 m pitkiksi pidentyneiden pyrstösulkien kanssa. Täysikasvuinen koiras painaa 4–6 kg. Naaras kasvaa harvoin yli metrin mittaiseksi ja painaa 2,75 –4 kg. Riikinkukot ovat kaikkiruokaisia ja syövät siemeniä, hedelmiä, hyönteisiä ja pieniä matelijoita sekä nisäkkäitä. Riikinkukot elävät pienissä ryhmissä. joissa on yksi koiras ja kolmesta viiteen naarasta ja ovat hyvin reviiritietoisia. Naaras munii kolmesta kuuteen munaa, joiden haudonta kestää noin kuukauden ajan. Poikaset kykenevät seuraamaan emoaan noin kahden tunnin kuluttua kuoriutumisestaan. Riikinkukot eivät ole kovin hyviä lentämään, mutta saattavat nousta korkealle puun oksalle yöpymään. Kilkkilän Farmilla elää kaunis Intian sininen riikinkukko pariskunta; 4 vuoden vanha kukko ja 6 vuotias kana,ja samassa tarhassa violetti spalding eli viherriikinkukko risteytys.Farmilla on myös Hopeaharlekiini kukko ja harlekiini kana.Samassa tarhassa asustaa opaali, cameo harlekiinikana.Sitten komistuksena valkoinen riikinkukko ja harlekiinin värinen kana asustelee omassa tarhassa.

 Aasit

Aasi äiti on nimeltään ``Saara-Ilona`` 16v. ja aasi-isä nimeltään`` Fabian`´ 16v.Fabian on miniaasi.Heillä on poika nimeltä  ``Rasmus`` 9v. Rasmus on hieman ujompi. Aasit tykkäävät rapsuttelusta ja porkkanasta.

 

Puput

Farmilla asustaa 3 rex risteytys kanityttöä, dalmatialaiskuvioisia. Pikkupupuja syntyy alkukesästä 2020.Kanien häkkiin voi mennä syöttämään kaneja ja paijaamaan heitä.

 

 Naudat

Kilkkilän Farmin naudat ovat pääosin Ayshir ja Friisiläisen rotujen lypsykarjan jälkeläisiä. Joukossa on liharisteytyksiä eri roduista: Limousin, Charolais, Agnus, Hereford. Kilkkilän Farmin sonnivasikat saapuvat tilalle 2-3 viikon ikäisinä. Pienillä vasikoilla on oma osasto, jossa niitä ruokitaan tietokoneen tarkkuudella. Vasikat siirretään edelleen uudelle osastolle 3 kuukauden ikäisinä. Naudat ruokitaan oman tilan esikuivatetulla säilörehulla, viljalla ja Kilkkilässä puristetulla rypsirouheella. Teuras-ikään, 1,5 vuoden vanhoiksi kasvaneet täysikokoiset naudat painavat 800 kiloa.Naudat asustavat pihatossa.  Eläinten ja ihmisten turvallisuuden takia sinne emme voi ihmisiä päästää.